12.12.09

Joosef sivustakatsoja?

Tänä vuonna olen alkanut pohtia Joosefin osuutta joulun tapahtumissa. Hänestä tiedetään hyvin vähän. Matteuksen evankeliumi kertoo Joosefin miettineen Marian jättämistä häpeällisen raskauden tähden, mutta taipui sitten enkelin vaatimukseen ja jäi Marian viereen. Uuden testamentin mukaan hän oli ammatiltaan kirvesmies. Tässä kaikki mitä hänestä tiedämme.

Oliko Joosef vain sivustakatsoja joulun tapahtumissa?

Ikonit avaavat Joosefin tarinaa hieman enemmän. Yksi tarina kertoo itse pirun tulleen Joosefin luo kiusaamaan häntä hänen ahdingossaan. Toinen tarina laittaa pirun paikalle profeetan ja kolmas näkee siinä paimenen. Minusta on mielenkiintoista miettiä, millaista keskustelua Joosef kävi noiden kolmen hyvin erilaisen hahmon kanssa. Heidän esiintymisensä ikoneissa kertoo siitä, että Uuden testamentin vaikeneminen Joosefista on herättänyt mielenkiintoa jo alusta alkaen. Ehkä Joosef ei ollutkaan niin hiljainen sivustakatsoja kuin meille kerrotaan?

6 kommenttia:

  1. Raamatussa on paljon muutakin hämärää. Esim. Pyhä Veri, Pyhä Graal -kirja oli tosi mielenkiintoinen, vaikka siinäkin varmasti on virhetulkintoja.

    Järkyttävää, jos Joosef on aikonut jättää Marian häpeällisen raskauden takia. No, ajat oli toiset, mutta silti.

    VastaaPoista
  2. Totta puhut. Kyllä Raamatussa hämäriä kohtia riittää. Olemme jo sen verran kauaksi etääntyneet Raamatun ajan maailmasta, että meidän on vaikea ymmärtää kaikkea mitä siellä on kirjoitettuna.

    Tarkkaan ottaen termejä "Pyhä Veri" ja "Pyhä Graal" ei löydy Raamatusta. Pyhästä verestä lauletaan joissain virsissä ja hengellisissä lauluissa. Herätysliikkeistä erityisesti laestadiolaisille on täkeää liittää puheeseen maininta Pyhästä verestä.

    Raamatun hämärien kohtien kohdalla yritän miettiä, mistä ne kertovat. Käytetyt sanat eivät aina suoraan merkitse samaa kuin missä merkityksessä me nykyisin samoja sanoja käytetään. Kulttuurihstorian, ajan tapojen ja tuolloin vallinneiden filosofisten suuntausten tiedostaminen avaa usein yllättäviä ovia hämäryyksien ymmärtämiseen. Tätä on teologia ja siksi sitä tarvitaan, jotta Raamatun teksti ei pääsisi kivettymään ääriliikkeiden lyömäaseeksi.

    Legenda Graalin maljasta on mielenkiintoinen ja mielikuvitusta kiehtova. Minusta tämä ja muut vastaavat legendat latistuvat selittämällä.

    VastaaPoista
  3. Minusta taas kyseisen kirjan selitykset olivat paljon huimemmat kuin Raamattu itse. Mielenkiintoista, vaikkakin kiistanalaista.

    Ja teologia on myös äärettömän mielenkiintoinen ala. Huomasin yliopistossa, että kaikkein fiksuimmat ja ennakkoluulottomimmat opiskelijat olivat teologeja.

    Minä muuten ostin meille vanhan Raamatun käännöksen, kun uuden käännöksen kieli mielestäni latistaa menneiden aikojen lumon. En minä halua lukea mitään selkokielistä Raamattua.

    VastaaPoista
  4. No itse asiassa en ole kovinkaan perehtynyt Graalin selityksiin. Mitä nyt kuunnellut heitä, jotka ovat sitä halunneet selittää.

    Tuosta samasta syystä minäkin viihdyin teologisessa tiedekunnassa hyvin pitkään. Muodollista pätevyyttä en kovin vuosillani kerryttänyt, sillä olin enemmän kiinnostunut keskusteluista ja yhdessäolosta maailmoja avaavien teologituttujeni kanssa.

    Puolensa ja puolensa on Raamatun eri käännöksillä. Vanha käännös on kaunista luettavaa ja paikoin myös lumoavaakin. Oman työni näkökulmasta taas uusi käännös on parempi, sillä selkokielellä on selvästikin tarvetta.

    VastaaPoista
  5. Hei
    Joosef otti Marian vaimokseen ja oli näin ollen hyväsydäminen puoliso ja luultavasti myös hyvä isä pojalle, Jeesukselle. Hyviä isiä tarvittiin silloinkin.
    Oliko Jumala hyvä isä pojalleen? Kun ajattelee tämän päivän määrittelmään hyvästä isästä. Antoi mm. kuolla kidutettuna ristillä vaikka olisi voinut auttaa. Jos joku isä todellakin noin tekisi niin tuskin kutsuisimme häntä hyväksi ja rakastavaksi isäksi.
    Vai miten se taas olikaan.
    T: Kaija

    VastaaPoista
  6. Olin niin väsynyt, etten muistanut, ettei Jeesus ollut Joosefin lapsi. Noloa! :-D (Omat lapset ovat valvottaneet...)

    VastaaPoista